Fyra nadert finale parlementaire debat

_MG_2889

De parlementaire Fyra-enquête heeft een duidelijk en snoeihard eindrapport opgeleverd. Alle partijen, zowel de NS als politiek Den Haag, Tweede Kamer, bewindslieden en ministeries krijgen in dat rapport een flinke veeg uit de pan. Nooit eerder is een dergelijke enquête voorafgegaan door een boek dat alle achtergronden al belichtte na gesprekken met tientallen hoofdrolspelers. Voor De Ontsporing hebben de auteurs Marcel van Silfhout en Andries van den Berg oud-NS-directeuren, topambtenaren en politici geïnterviewd. Een groot deel van hen werd later, tussen 18 mei en 12 juni 2015, door de enquêtecommissie verhoord.

Het boek De Ontsporing, een meeslepende en ontluisterende reconstructie van het treindrama op de prestigieuze Hogesnelheidslijn-Zuid, krijgt een vervolg dat deels al ‘af’ is. Op zowel deze site als op FNV Spoor en het onderzoeksjournalistieke online-platform van Follow The Money (#FTM) zijn de duidende verslagen te lezen die gemaakt zijn tijdens de parlementaire verhoren. Van deze updates en een aantal nieuwe, nog te verschijnen (slot)artikelen is door #FTM een gratis te downloaden digitale versie gemaakt (PDF en ePub-reader).

Van Silfhout en Van den Berg baseerden hun politieke non-fictie thriller op geheime en openbaar gemaakte notities en een reeks diepte-interviews. Er zijn opmerkelijke verschillen tussen het boek en het Fyra-eindrapport. De auteurs ontrafelen hoe botsende ego’s, financiële hoogmoed, wanprestatie en de worsteling van de NS met de Haagse privatiseringspolitiek resulteerden in een bijna onvermijdelijke mislukking. De Ontsporing doet opmerkelijk genoeg niet veel onder voor de parlementaire enquête. Integendeel. De auteurs maken eigen en in een aantal gevallen ook andere analyses dan de enquêtecommissie.

De presentatie van De Ontsporing leidde tot veel nieuws op radio en televisie en in vrijwel alle landelijke en regionale kranten. Die media-aandacht is niet verstomd. De auteurs spreken nog steeds met de hoofdrolspelers en hebben besloten om ook de Fyra-debatten in de Kamer te volgen. Komende weken publiceert Van Silfhout nieuwe analyses op basis van eigen materiaal en het Fyra-eindrapport. Via dit blog, de site van FNV Spoor en op het onafhankelijke online onderzoeksjournalistieke platform Follow The Money (FTM) kunt u nieuwe onthullingen en aangescherpte inzichten verwachten.