Nieuwsbericht – Doodskoppen op bretels waren smiley’s

Familie Timmer geschrokken van uitspraken Netelenbos

Doodskoppen op bretels waren smiley’s

Door Marcel van Silfhout

bretels

De bretels die ex-NS-president-commissaris Jan Timmer tijdens een onderhoud met toenmalig Verkeersminister Tineke Netelenbos droeg, hadden geen doodskoppen, maar smileys. Afgelopen donderdag vertelde de oud-minister aan de parlementaire enquêtecommissie dat zij het bezoek van Timmer als ‘vrij onaangenaam’ heeft ervaren, vooral omdat er ‘brede bretels met doodskoppen’ zichtbaar werden nadat hij in haar kamer zijn colbert uit deed en over de stoel hing. ‘Dat was volgens mij een statement.’ Navraag bij de echtgenote van Timmer leert echter dat haar man altijd maar één set bretels met afbeeldingen in bezit heeft gehad. Ze heeft voor de zekerheid de garderobe nog eens gecheckt. Wat ze aantrof, aldus mevrouw Timmer: waren ‘lachende mannetjes.’

Timmer zegt desgevraagd dat hij deze bretels vaker aan had, onder meer tijdens zijn reorganisatieperiode Centurion bij Philips. De uitlatingen van Netelenbos zijn veel geciteerd. Afgelopen zaterdag zette Bas Heijne ‘Doodskop’ boven zijn NRC-column. Heijne noemt de oud-Phillips topman en oud-voorzitter van Raad van Commissarissen van de NS ‘een intimiderende gek.’ De 82-jarige Timmer haalt er zijn schouders over op, maar hij wenst niet de geschiedenis in te gaan als iemand die doodshoofden zou hebben gedragen. Op verzoek is een foto beschikbaar gesteld waarop duidelijk te zien is dat het bretels met smileys zijn in de kleuren van de regenboog (zie bijgevoegde foto). Mevrouw Netelenbos blijft erbij dat het doodskoppen waren. ‘Ik heb dit overlegd met mijn Secretaris Generaal Ralph Pans en die herinnert het zich ook.’

De verhoren van Timmer en Netelenbos toonden afgelopen week hoe totaal verziekt de verhoudingen waren tussen de NS en het Verkeersministerie rond de millenniumwisseling (1998-2002). De moeizame verhoudingen tussen de NS en de Staat op het Fyra-dossier hielden tot 2011 aan. Timmer noemt doorgeslagen marktwerking ‘de moeder van alle kwaad.’ Netelenbos op haar beurt stelt dat de NS het heeft verprutst, maar dat het desalniettemin beter was geweest als er destijds geen openbare aanbesteding was geweest, maar een rechtstreekse gunning. ‘Had iedereen maar naar mij geluisterd dan hadden we nu gereden.’

Diep onderling wantrouwen in combinatie met een te dominante Paarse liberaliseringsdrift verpestten echter het bestuursklimaat. Dat de oud-minister in haar herinnering doodskoppen van de smileys heeft gemaakt, geeft een indringend beeld van de botsende ego’s. Lastig aspect voor de enquêtecommissie is dat het dramatisch verlopen HSL-Zuid en Fyra-debacle zo’n twintig jaar geleden begon. Oude herinneringen zijn niet altijd even betrouwbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *